Genel Bilgiler

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü

Bölüm; Karadeniz Teknik Üniversitesi Giresun Eğitim Fakültesi bünyesinde 1999 yılında Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü olarak kurulmuştur. 2006 yılında Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesine aktarılmıştır. Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı'nda Tezli Yüksek Lisans programı yürütülmektedir. 

Amacı

İlk ve orta öğretim öğrencilerine yol gösterecek bilgisayar öğretmeni adaylarına güncel bilgileri vermek, meslekle ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmak ve yeni teknolojilerin kullanıldığı öğretim ortamları ile tanıştırmaktır. Bilgi teknolojilerinin okullarda kullanılmasını ve öğretimin etkili biçimde yapılması için gerekli olan materyallerin geliştirilmesini hedefleyen dersler aracılığıyla öğrencilerin bilgisayar, internet, çoklu ortam, televizyon, video, projektör gibi çeşitli teknolojileri tanımaları ve öğretimde kullanmaları amaçlanmıştır. Bilgisayar öğretmenleri, teknolojiyi tanıyan ve öğretimde etkili şekilde kullanabilecek nitelikte yetiştirilmiş olacaktır. Ayrıca eğitim kurumlarında kullanılacak eğitim teknolojisi ürünlerinin etkili ve verimli kullanımı için metot geliştirmek, öğretim yazılımı hazırlamak ve bu yazılımların eğitimsel niteliğini geliştirici eleman yetiştirmektir.

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünde tek anabilim adalı olan Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı bulunmaktadır. Güncel teknolojiler ışığında eğitim veren ve farklı öğretim yöntem, stratejilerini öğretim süreçlerinde kullanan bölümümüz öğrenci toplulukları bünyesinde gerçekleştirilen çeşitli faaliyetlere katılmakta ve onları desteklemektedir.

Misyon

Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümü; lisans düzeyinde etkili ve yeterli eğitim-öğretim sağlayarak araştırma, geliştirme ve uygulama yoluyla etkili, yeterli, zengin öğrenme ortamları yaratabilmek için bilginin ve öğretim materyallerinin nasıl seçileceği ve işleneceği ile ilgili bilgi ve beceri donanımına sahip ilköğretim ve ortaöğretim kademelerinde görev yapacak nitelikli bilgisayar öğretmeni ve öğretim teknolojileri alanındaki ihtiyacı karşılayacak nitelikli bireyler yetiştirmeyi hedefler. Öğretim teknolojileri alanında nitelikli araştırmalar yapar, yaptığı araştırmaların sonuçlarını toplumun ilgili kurum ve kuruluşlarına yayarak bu sonuçlardan ilgili birimlerin yararlanmasının sağlanması amacıyla toplumsal hizmet verir ve bölümün sağlıklı bir kurum olması için çalışmalarını devam ettirir. Eğitim-öğretim alanında, bilimsellik ilkelerine bağlı kalarak öğretim teknolojilerini ürün ve süreç olarak alandaki gelişmelere uygun bir biçimde öğretim ortamlarında uygulamayı, insancıl, demokratik, katılımcı, paylaşımcı bir eğitim-öğretim ortamı sağlayarak lisans öğrencilerinin kendilerini bir bütün olarak geliştirmelerini amaçlar.

Vizyon

Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü; etkin bir planlama ile yenilikçi, zengin programları, nitelikli öğretim üyesi kadrosu, güncellenmiş fiziksel altyapısı ile etkin bir eğitim-öğretim ve toplumsal hizmet sağlayarak öğretim teknolojileri ve bilgisayar öğretmeni yetiştirme alanlarında araştırma, geliştirme ve uygulamada lider olmayı hedeflemektedir. Eğitim fakültesinde diğer branşlarda eğitim alan öğrenciler ve eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulunan öğretim elemanları ile öğretim teknolojilerinin verimli ve etkili kullanımını sağlayarak zengin öğrenme ortamları yaratmaya yönelik ortak çalışma ve projeler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Türk Milli Eğitimi’ne çağın koşulları ve ihtiyaçları doğrultusunda katkıda bulunan, diğer eğitim kurumları ile ortak çalışmalar yürüten bir kurum olma yolunda ilerleyecektir.

Çalışma Yöntemleri

Bölümümüzde alan yeterlikleri gerektirecek “Bilişim Teknolojileri”, “Programlama Dilleri” ve “Eğitimde Grafik ve Canlandırma” gibi derslerin yanında genel kültür, genel yetenek dersleri yürütülmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde ayrıca çeşitli şirketlerde çalışma alanı elde edebilen BÖTE mezunları için farklı bilgi ve beceri düzeyi gerektiren konular için proje tabanlı ders uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünün doğası gereği alan, pedagoji ve teknik alan becerileri kazandırabilmek amacıyla ders içerikleri proje tabanlı olarak yürütülmektedir. Nitekim alanın doğası gereği bir projenin geliştirilmesinde tek uzmanlık alanından ziyade birkaç uzmanlık alanı gerekmektedir. Bu nedenle farklı becerilere sahip olan öğrencilere işbirlikçi çalışma ortamları oluşturularak projelerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda pedagoji ve alan ders içerikleri Bilgisayar laboratuvarlarında yürütülmektedir. Bunun yanı sıra geleceğin öğretim tasarımcılarını yetiştirmek amacıyla, doğrudan gerçek öğretimsel bir problemin tespiti yapılarak öğrencilere analiz, tasarım, geliştirme, uygulama ve değerlendirme aşamalarını bire bir gerçek yaşamda uygulama imkânı verilmektedir. Ayrıca pedagoji ve alan bilgisi derslerinde teknoloji destekli ders içerikleri geliştirilerek öğrencilerin gerçek ders uygulamalarında teknolojinin ders içerikleriyle bütünleştirilmesine yönelik deneyim kazanmalarına fırsat verilmektedir.

Bölüm mezunlarımız kamu ve özel sektörde eğitim, bilişim ve tasarım olmak üzere çeşitli alanlarda görev yapma imkanına sahiptir. Benzer şekilde bu alanlar;

• Kurum ve Kuruluşların Bilgi İşlem Merkezlerinde Yönetici ya da Danışman

• Ölçme ve Değerlendirme Uzmanı

• Eğitim Teknoloğu

• Öğretim Tasarımcısı

• Eğitim Yazılımı Geliştirme/ Web Tabanlı Eğitim Tasarımcısı

• Uzaktan Eğitim Uzmanı ya da Danışmanı

• Bilgisayar Sistemleri ve Web Tasarımcısı

• Çoklu Ortam (Multimedia) ve Grafik Tasarımcısı

• Proje Yöneticisi

• Ağ yöneticisi

• Yazılımcı